Tinctura de leurda

  Tinctură si suc de Leurdă 
Leurda este o plantă de leac sălbatică, o minunăție a florei românești. În limbaj popular se mai numește usturoița sau usturoi sălbatic.
 De la leurdă se culeg doar frunzele, înainte ca planta să înflorească, adică prin luna martie-aprilie. 
  Tinctura de leurda 
  Preparare :
  Se pun 100 g de frunze de leurdă spălate și tocate fin sau mixate într-un borcan. Peste ele se toarnă alcool alimentar de 50 de grade, circa 300 ml. Amestecăm bine, închidem borcanul ermetic, și lăsăm la macerat 12 zile. 
 După acest interval, strecurăm tinctura și o depozităm în sticluțe mici. Se iau câte 2 lingurițe, de 4 ori pe zi. 
 Cura durează 1-3 luni. 
 Tinctura de leurdă este un remediu natural mănăstiresc care susține imunitatea și detoxifierea organismului. Leurda are, în primul rând, rol depurativ, cu o mare capacitatea de curăţare a sângelui, ficatului, stomacului şi intestinelor, fiind mult mai activă decât usturoiul. 
 Efecte 
 Intern: menține funcția normală a inimii și a vaselor de sânge reglează metabolismul colesterolului are efect hipotensiv, hemostatic, bacteriostatică, bactericidă, diuretică, depurativă, antisclerotică este antitoxică (combate intoxicația cu nicotină), vermifugă și febribugă are acțiune antiseptică intestinal și pulmonar  
Extern: leurda are bune efecte în combaterea reumatismului degenerativ eczeme, herpes, răni greu vindecabile, furunculoză şi alte boli de piele. 
 Recomandări: curăţarea sângelui, ficatului, stomacului şi intestinelor, fiind mult mai activă decât usturoiul. în afecţiuni gastro – intestinale (diaree acută şi cronică, indigestii, insuficienţă biliară, colici abdominale, balonări, parazitoze şi viermi intestinali), afecţiuni cardiovasculare (curaţă sângele de substanţe toxice, reduce hipertensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare), afecţiuni ale căilor respiratorii (bronşite, laringite, tuse) şi ale sistemului nervos (îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi memorare, combate momentele de lapsus, insomniile, tensiunea la nivelul capului şi stările de anxietate şi de nelinişte), afecţiuni ale aparatului urinar (elimină excesul de acid uric). ajută în caz de fragilitate vasculară, ateroscleroză, varice. 
  Tratamente cu tinctură de leurdă 
  •  Răceală și gripă Se ia câte o linguriță de tinctură, de 4-6 ori pe zi, și se consumă și frunze de leurdă proaspete sub formă de salată. • Hipertensiune Se iau câte 2 lingurițe de tinctură de leurdă, de 3-4 ori pe zi, în cure de 6 săptămâni, urmate de 3 săptămâni de pauză. • Ateroscleroză, arterită obliterantă, accident vascular Se ia câte 1 linguriță de tinctură de leurdă, de 4 ori pe zi, în cure de 3 luni, urmate de o pauză de 1 lună. 
  • Cardiopatie ischemică, infarct Se ia câte 1 linguriță de tinctură de leurdă, de 4 ori pe zi. Se urmează o cură de 2 luni pentru prevenirea hipertensiunii, formarea tromiilor și blocarea arterelor.
  •  Flebită, tromboflebită Se iau câte 2 lingurițe de tinctură de leurdă, de 4 ori pe zi, în cure de câte 1 lună, urmate de 10-14 zile de pauză. 
  • Infecții urinare și renale Se iau câte 4 lingurițe pe zi. Se fac cure de câte 30 de zile, cu 12 zile pauză. Se pot aplica și comprese cu frunze proaspete de leurdă zdrobite pe zona vezicii urinare. Acestea se lasă să acționeze câte 4 ore pe zi.
  • Candida vaginală, micoză vaginală Se amestecă 2 linguri de tinctură de leurdă cu jumătate de cană de apă și cu soluția obținută se fac spălături vaginale. Tratamentul ajută și în cancer ovarian și uterin (endometrial). 
  • Micoza unghiei Se aplică pe unghia afectată comprese cu tinctură de leurdă (nediluată). Se acoperă cu o folie de plastic și se lasă 2-4 ore pe zi să acționeze. 
  •  Oprirea procesului de imbatranire. Se consuma zilnic salata de leurda, inaintea meselor principale, pe o perioada cat mai indelungata. Leurda neutralizeaza radicalii liberi din sange, are efect de relansare a activitatii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sange si favorizeaza circulatia cerebrala.
   Contraindicații   
 Leurda nu este recomandată în perioada alăptării, la persoanele cu gastrită hiperacidă, colită sau dispepsie.
Contraindicata persoanelor cu alergie la Leurdă/ plante din Fam. Allium Ursinum persoanelor cărora le este interzis/limitat consumul de alcool, copiilor, femeilor însarcinate şi care alăptează, precum și în caz de afecțiuni psihice. 
 Se administrează cu prudență persoanelor cu gastrită hiperacidă și ulcer gastric și duodenal (alcoolul poate crește aciditatea gastrică).
 Condiții de păstrare: în locuri uscate ferit de lumina directă a soarelui, la temperatura camerei. 
 Preparare:
 Ingrediente:
  •  alcool etilic 96 grade --- 300 ml 
  •  frunze leurdă (Allium ursinum) --- 100g 
 Lăsăm la macerat 12 zile 
 Mod de utilizare 
 Intern adulți și tineri de peste 15 ani, câte 20 picături de 3 ori pe zi, înainte de masă, diluate în 50 ml apă Copii între 7 şi 14 ani: ½ din doza adultului.
 Extern Prin aplicarea de comprese 
 Oprirea procesului de imbatranire. Se consuma zilnic salata de leurda, inaintea meselor principale, pe o perioada cat mai indelungata. Leurda neutralizeaza radicalii liberi din sange, are efect de relansare a activitatii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sange si favorizeaza circulatia cerebrala. 
Sucul de leurda. 
Preparare. 
 Metoda I. 
 Se pune intr-un mixer, o mana de frunze de leurda, taiate ca zarzavatul pentru ciorbe, peste care se toarna trei sferturi de pahar de apa. Se mixeaza timp de 2-3 minute, apoi se mai lasa sa stea timp de 15 minute, dupa care se strecoara, obtinandu-se un pahar de suc de leurda, de culoare verde, care se va bea imediat dupa preparare, pe stomacul gol, dimineata. 
 In curele de curatare mai puternica a sangelui, se vor bea 2 pahare de suc pe zi, dimineata si seara. 
 Metoda II.
 Se pune o mana de frunze de leurda, taiate ca zarzavatul pentru ciorbe, intr-o sticla, peste care se toarna un pahar de apa calda ( fara a fi fierbinte). Se lasa la macerat timp de 4 ore , la temperatura camerei, apoi se strecoara. 
 Sucul obtinut se consuma imediat dupa preparare, pe stomacul gol. 
 Sucul de leurda contracareaza efectele daunatoare ale nicotinei si ale gudroanelor din tigari, fiind un mijloc de protectie excelent, atat pentru fumatorii activi, cat si pentru cei pasivi. 
 Se consuma suc de leurda, cate 2 pahare pe zi, dimineata si seara, pe o perioada de minimum doua saptamani.