Pancreasul

   Glanda voluminoasă numită pancreas este situată sub stomac și participă la digestia alimentelor prin enzimele pe care le secretă. 
 Al doilea rol important este acela de glandă endocrină, deoarece produce 2 hormoni importanți: insulina și glucagonul. 
 Cu ajutorul lor organismul reglează glicemia: insulina scade glicemia, iar glucagonul o crește. Aceștia sunt principalii reglatori ai nivelului de glucoză din sânge (glicemia). 
 Ficatul și mușchii depozitează glucoza care nu e necesară sub formă de glicogen.
  Cantitatea de glucoză în sânge se menține în jurul valorii de 90 mg/100 ml sau 90 mg/dl, limitele de variație sunt 70-105 mg/dl. 
 Pancreasul ”vede” modificarea și secretă insulina sau glucagon.
 Hiperglicemia este în concordanţă cu insuficienţa insulinei. 
  Spre deosebire de insulină (care acţionează asupra ficatului, ţesutului adipos şi muşchi), glucagonul acţionează NUMAI asupra FICATULUI.
 Majoritatea medicamentelor existente vizează ameliorarea stării pacientului cu ajutorul scăderii artificiale a zahărului din sânge. În timp ce pentru a stabiliza nivelul glicemiei , este necesar să se restabilească funcția pancreasului.
 Pentru reglarea funcţiei endocrine a pancreasului şi pentru menţinerea unui nivel optim al glicemiei, specialiştii recomandă o dietă bogată în crom. Acest element poartă numele şi de factor de toleranţă a glucozei şi, de aceea, este recunoscut pentru rolul său în prevenirea rezistenţei la insulină. 
 Cele mai bune surse de crom sunt ficatul, cerealele, condimentele, gălbenuşul de ou, drojdia de bere, fructele de mare, ciupercile şi legumele (broccoli, fasole verde şi cartofi). 
 Necesarul zilnic de crom pentru protecţia pancreasului este de 60 de micrograme.
   In cazul pancreatitei, sint tulburate functiile pancreasului: in cazul tipului hipersecretor si hiposecretor si al diabetului zaharat.
 
  Cele mai frecvente boli de pancreas
  Diabetul de tip 1: sistemul imunitar atacă și distruge celulele pancreasului producătoare de insulină. Este necesară administrarea de insulină injectabilă pe tot parcursul vieții pentru a menține nivelul normal al glicemiei. 
  Diabetul de tip 2: pancreasul își pierde capacitatea de a produce și elibera insulina. Apare și rezistența la insulină – celulele corpului nu mai răspund corespunzător la insulină care și așa, este în cantitate mică. Glicemia crește. 
  Pancreatita: în pancreas se produce un proces inflamator și este afectat chiar de enzimele pe care el însuși le secretă; cel mai frecvent consumul de alcool sau pietrele/litiaza vezicii biliare sunt cauzele. 
 In cazul pancreatitei, sint tulburate functiile pancreasului: in cazul tipului hipersecretor si hiposecretor si al diabetului zaharat.
 Starea pancreasului este reflectata in exterior prin culoarea si tonusul buzelor. Buzele rosii, umede indica o functionare eficienta a acetsui organ, buzele palide si uscate sunt semne de slabire. 
 
  Pentru detoxifierea pancreasului: 
  •  Abține-te de a mânca mâncare prea caldă sau picantă. 
  • Reduceți zahărul și aportul de făină rafinată. 
  • Bea mai puțin alcool și cafea. 
  • Nu supraalimentați, mai ales noaptea. 
  • Includeți alimente amare și acre în dieta dvs. pentru a stimula secreția de suc gastric. 
  • Refuzați produsele semifinite. 
  • Mănâncă mai multe fructe și legume proaspete. 
  • Fă sport regulat. 
  • Nu mai face griji, evita situatiile stresante. 
  • Beti zece pahare de apa pe zi (de preferat apa minerala). Prin consumul multor lichide veti curata pancreasul, permitand eliberarea rapida a toxinelor din rinichi. De asemenea, mai multe toxine vor fi eliminate prin transpiratie si urina.
  Fitoterapia poate fi folosita in tratarea bolnavilor cu forme necomplicate de pancreatita cronica, atunci cind boala nu s-a acutizat. De obicei se folosesc plante care stimuleaza activitatea de regenerare a tesuturilor, care au proprietati antispasmodice si antiinflamatoare.
 Cel mai adesea se recomanda un complex de plante (un amestec).  
  •   Se amesteca seminte de marar, frunze de menta – cite trei parti, fructe de paducel, flori de siminoc – cite doua parti, flori de musetel – o parte.   5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa fierbinte, se tin la baie de aburi 30 de minute, apoi se lasa la infuzat o ora, se strecoara si se beau cite 50 de mililitri de trei ori pe zi, dupa masa.
  •  Un amestec foarte eficient este si urmatorul: seminte de anason, matase de porumb, radacini de papadie, frunze de coada-calului, sunatoare, trei-frati-patati (in parti egale). 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa fierbinte, se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se beau cite 200 de mililitri de infuzie de trei ori pe zi, inainte de masa. 
  •  Se amesteca seminte de chimen, frunze de urzica (cite trei parti), radacini de obligeana si valeriana, frunze de coada-soricelului (cite o parte). Se pregateste o infuzie dupa reteta anterioara si se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, la o ora dupa de masa. 
  •  Dupa aceeasi reteta se pregateste o infuzie si din urmatorul amestec: frunze de menta si urzica (cite doua parti), scoarta de crusin (doua parti), radacini de valeriana si obligeana (cite o parte). Se beau cite 50 de mililitri de infuzie de doua ori pe zi, dimineata si seara inainte de masa. In caz de constipatie, durata tratamentului este de cinci-sapte zile. 
  • Tot in cazul pancreatitei insotite de constipatie se pregateste o infuzie dupa aceeasi reteta din urmatorul amestec: scoarta de crusin (doua parti), frunze de trifoi si menta, radacini de papadie (cite o parte). 
 Durata folosirii tratamentului pe baza de fitoterapie in cazul pancreatitei cronice poate varia in functie de particularitatile evolutiei bolii la fiecare bolnav in parte: frecventa acutizarilor, forma de pancreatita, gradul de scadere a functiilor pancreasului.
 In cazul acutizarilor rare (forma recidivanta), fitoterapia poate fi folosita ca un tratament sezonier antirecidiva pe parcursul a doua luni, de doua ori pe an; in cazul prezentei afectiunii cronice terapia trebuie sa fie permanenta. 
 Bolnavilor care manifesta semne de scadere a functiilor pancreasului le sint recomandate preparate hormonale si fermenti.
 
 Tonice generale pentru pancreas:
 
 - Afinele 
 Conţinutul bogat în antioxidanţi face din afine, dar şi din cireşe, surse excelente pentru prevenirea deteriorării celulelor. Aceste fructe ţin departe cancerul de pancreas, deoarece cantităţile mari de antioxidanţi pe care le conţin nu permit radicalilor liberi să îşi facă de cap. 
 
 - Usturoiul 
 Cel mai important compus bioactiv care se găseşte în usturoi, alicina, are proprietăţi antioxidante care ajută la prevenirea cancerului de pancreas şi a inflamării acestui organ. 
 
 - Strugurii negri 
 Resveratrolul, compusul care se găseşte în coaja strugurilor negri, are proprietăţi antioxidante care previn efectele nocive ale radicalilor liberi asupra celulelor pancreatice. Şi vinul roşu ajută în acest sens, însă nu şi în cazul în care ai deja pancreatită. 
 
 - Iaurtul 
 Consumul de iaurt este o metodă bună de a-ţi întări sistemul imunitar, datorită mulţimii de culturi active din acesta. Iaurtul simplu, neîndulcit, este cel mai indicat, întrucât previne bolile de pancreas. 
 
 - Broccoli 
 Bolile de pancreas pot fi prevenite consumând broccoli, conopidă, varză, frunze de muştar şi măcriş. Aceste legume sunt surse excelente de compuşi sulfurici care previn mutaţiile celulare şi multiplicarea celulelor canceroase, conform blog.magzone.ro. 
 
 - Cartofii dulci 
  Beta-carotenul, substanţă aflată din plin în cartoful dulce, este un antioxidant foarte puternic, ajutând la prevenirea cancerului pancreatic. Alte surse excelente de beta-caroten sunt legumele şi fructele de culoare portocalie: morcovii, caisele, pepenele galben, porumbul şi dovleacul. 
 
 - Roşiile 
 Datorită cantităţii mari de vitamina C, un antioxidant care neutralizează radicalii liberi, roşiile şi sucul de roşii reduc riscul de dezvoltare a cancerului pancreatic. 
 
 - Legumele cu frunze verzi 
 Fierul şi complexul de vitamine B din spanac sunt necesare pentru asigurarea unei sănătăţi optime a pancreasului. Consumul de legume cu frunze verzi, precum salata iceberg, varza kale, varza furajeră, frunzele de nap şi frunzele de muştar, menţin sănătatea pancreasului. 
 
  Remedii recomandate de medicina populara. 
 
  1. Cura cu ulei 
 Imediat dupa trezirea din somn si inainte de spalatul pe dinti, clatiti gura cu un ulei vegetal (floarea soarelui, masline). Luati o gura de ulei, trecandu-l printre dinti cu putere, timp de 15 minute, pana ce devine o pasta albicioasa. Scuipati aceasta pasta, pentru ca este foarte toxica. 
 Cura dureaza minim trei saptamani, nu exista limita maxima, iar starea de bine se simte din prima zi. 
 
 2. Cura cu usturoi 
  Cura cu usturoi se ţine o dată pe an, timp de 7 săptămâni, în felul următor: 
 O dată pe săptămână, cel mai bine seara, pisăm bine 2-3 căţei de usturoi (românesc, de la ţărani – cel chinezesc care se găseşte în supermarket-uri nu are aceleaşi efecte) până se fac pastă.
 Pasta rezultată o frecăm cu puţină sare grunjoasă sau marină, neiodată.
 Deasupra unei chiuvete, plasăm jumătate din amestecul respectiv sub buza de sus şi jumătate sub limbă – îl ținem strâns cu limba pentru a nu aluneca prin gură. 
 Menținem amestecul astfel timp de 7-10 minute. Este important să rămânem astfel minim 7 minute.
 După încheierea celor 7 minute, scuipăm tot conținutul gurii în toaletă, având grijă să nu înghiţim nimic şi clătim bine gura cu apă călduţă. De asemenea, se clătesc ochii şi faţa, pentru că vor fi stimulate puternic secreţiile lacrimale, nazale şi salivaţia.
 Procedura trebuie făcută strict, în aceeaşi zi a săptămânii, timp de 7 săptămâni. Nu faceţi mai des de 1 dată la 7 zile pentru a lăsa timp mucoasei bucale să se refacă.
 Efectele curei cu usturoi 
Cel mai important efect este detoxifierea puternică a ficatului; este stimulată imunitatea, Scris de Dr. Luca Catalin 
 
 3. Cura cu obligeana 
 In afectiunile aparatului digestiv, obligeana este regina plantelor tamaduitoare, iar prin actiunea sa depurativa si antitoxica ajuta la curatarea pancreasului de mucozitati abundente, de toxine, de otravuri. 
 Infuzie: 
 Patru linguri rase de rizomi uscati si macinati fin, se infuzeaza 15 minute intr-un litru de apa Se consuma intreaga cantitate intr-o zi. Genereaza un puternic efect vomitiv, care ajuta la curatarea rapida. 
 Tinctura: 
 30 picaturi, de trei pri pe zi, cu 30 minute inainte de masa, timp de trei saptamani. 
 
 4. Băutură detoxifiantă pentru ficat și pancreas 
 Ingrediente necesare 
 Pentru prepararea băuturii,ai nevoie de 350 ml de apă fiartă și 1 lingură și jumătate de fulgi de ovăz. 
 Mai întâi,spală fulgii de ovăz,după care pune-i într-un pahar,apoi toarnă peste ei apa fiartă. 
 Se lasă amestecul la infunzat peste noapte,dar nu ma mult de 12 ore. 
 Se bea câte un pahar din această băutură în fiecare dimineață și seară,înainte de a mânca. 
 Este de preferat să încălzești puțin băutura,înainte de a o consuma. 
 Pe lângă faptul că elimină toxinele de la nivelul ficatului și pancreasului, această băutură regleaza nivelul colesterolului din corp și combate constipația.