10 plante de prim-ajutor pe care le ai în bucătărie
Această plantă frumos mirositoare are efecte tonice
fizice și psihice.
Este util în insomniile, tensiunea arterială crescută
și indigestia care au apar pe fond nervos sau de stres.
2. CIMBRUL O aromă preferată în multe
mâncăruri, cimbrul este un energizant natural
Stimulează timusul
– o mică glandă a sistemului limfatic care produce și antrenează celulele albe
T responsabile cu combaterea bolilor și infecțiilor.
Având efecte antispastice și expectorante, este
benefic în tusea convulsivă, durerile în gât, guturai și frisoane. În răceli
poate fi asociat cu salvia, iar pentru întărirea imunității, poate fi combinat
cu echinacea.
3. CUIȘOARELE Cuișoarele pot fi
mestecate înainte și după masă, pentru stimularea digestiei și prevenirea
gripei și răcelilor.
Reduc senzația de greață, înlătura digestia stagnantă
și împrospătează respirația. Uleiul esențial de cuișoare are proprietăți
analgezice și antimicrobiene puternice. Combate infecțiile dentare și durerile
de dinți sau măsele
Contribuie la reglarea menstruației și reducerea
crampelor. Atenuează febra, pune sângele în mișcare și îmbunătățește circulația
periferică.
Poate fi aplicat extern (pastă, ulei, unguent) pe
arsuri, inflamații, contuzii sau furuncule.
5. HREANUL este unul din remediile
sale preferate pentru decongestionarea sinusurilor și pentru tratarea
guturaiului.
Este un antiseptic eficient în astm, catarul bronșic
și infecțiilor plămânilor. Nu mai puțin valoroasă este efectul stimulant asupra
digestiei.
Hreanul servit la mesele copioase ajută la digerarea
mâncărurilor grase.
6. OREGANO și MĂGHIRANUL Aceste două
plante aromatice au proprietăți calmante.
Ceaiul din oregano sau măghiran înlătură stările de nervozitate, anxietate,
iritabilitate sau insomnia produsă de tensiunea nervoasă. Acțiunea lor calmantă
se exercită și la nivel digestiv sau muscular, atenuând crampele.

Mărarul este o plantă relaxantă.
Reduce
flatulența, remediază digestia dificilă și calmează sughițul.
8. PĂTRUNJELUL Consumul de pătrunjel
este indicat persoanelor cu anemie feriprivă, oboseală, slăbiciune, predispoziție
la infecții și boli. Această verdeață ridică imunitatea
și are efect
energizant. Nu mai puțin importante sunt efectele sale diuretice și depurative.
Este recomandat în afecțiunile renale și urinare.
Este întrebuințat în răceală, tuse, gripă.
10. SCORȚIȘOARA
Are proprietăți antifungice, antivirale și
antibacteriene. Combate infecțiile. Este deoseori folosită în simptomele de
răceală și gripă.
Este stimulatoare și digestivă.
Crește vitalitatea, circulația sangvină.
Reduce
congestiile respiratorii. Are proprietăți anti-diabetice, favorizând scăderea
zahărului din sânge. Inhibă pofta de dulce.