10 plante tamaduitoare

 10 plante de prim-ajutor pe care le ai în bucătărie
 BUSUIOCUL 
Această plantă frumos mirositoare are efecte tonice fizice și psihice.
Datorită acțiunii antispasmodice, reduce durerile de cap.
Este util în insomniile, tensiunea arterială crescută și indigestia care au apar pe fond nervos sau de stres.
 


2. CIMBRUL O aromă preferată în multe mâncăruri, cimbrul este un energizant natural
Combate diverse tipuri de patogeni. 
Stimulează timusul – o mică glandă a sistemului limfatic care produce și antrenează celulele albe T responsabile cu combaterea bolilor și infecțiilor.
Având efecte antispastice și expectorante, este benefic în tusea convulsivă, durerile în gât, guturai și frisoane. În răceli poate fi asociat cu salvia, iar pentru întărirea imunității, poate fi combinat cu echinacea.                            
 3. CUIȘOARELE Cuișoarele pot fi mestecate înainte și după masă, pentru stimularea digestiei și prevenirea gripei și răcelilor.
Reduc senzația de greață, înlătura digestia stagnantă și împrospătează respirația. Uleiul esențial de cuișoare are proprietăți analgezice și antimicrobiene puternice. Combate infecțiile dentare și durerile de dinți sau măsele


 4. TURMERICUL Curcumina din rădăcina de turmeric este un antiinflamator de excepție.
Este antibiotic, antitumoral, antidiabetic, hepatoprotector și imunomodulator
Contribuie la reglarea menstruației și reducerea crampelor. Atenuează febra, pune sângele în mișcare și îmbunătățește circulația periferică.
Poate fi aplicat extern (pastă, ulei, unguent) pe arsuri, inflamații, contuzii sau furuncule.

5. HREANUL este unul din remediile sale preferate pentru decongestionarea sinusurilor și pentru tratarea guturaiului.
Este un antiseptic eficient în astm, catarul bronșic și infecțiilor plămânilor. Nu mai puțin valoroasă este efectul stimulant asupra digestiei.
Hreanul servit la mesele copioase ajută la digerarea mâncărurilor grase.

6. OREGANO și MĂGHIRANUL Aceste două plante aromatice au proprietăți calmante.
Ceaiul din oregano sau măghiran   înlătură stările de nervozitate, anxietate, iritabilitate sau insomnia produsă de tensiunea nervoasă. Acțiunea lor calmantă se exercită și la nivel digestiv sau muscular, atenuând crampele.
                        

 MĂRARUL Englezii consideră mărarul unul din cele mai eficiente remedii pentru potolirea colicilor la bebeluși.  
Mărarul este o plantă relaxantă. 
Reduce flatulența, remediază digestia dificilă și calmează sughițul.


8. PĂTRUNJELUL Consumul de pătrunjel este indicat persoanelor cu anemie feriprivă, oboseală, slăbiciune, predispoziție la infecții și boli. Această verdeață ridică imunitatea
 și are efect energizant. Nu mai puțin importante sunt efectele sale diuretice și depurative. Este recomandat în afecțiunile renale și urinare.


 9. PIPERUL NEGRU Acest condiment iute pune în mișcare sângele și sucurile gastrice. 
Este întrebuințat în răceală, tuse, gripă.


10. SCORȚIȘOARA 
Are proprietăți antifungice, antivirale și antibacteriene. Combate infecțiile. Este deoseori folosită în simptomele de răceală și gripă.
Este stimulatoare și digestivă.
Crește vitalitatea, circulația sangvină. 
Reduce congestiile respiratorii. Are proprietăți anti-diabetice, favorizând scăderea zahărului din sânge. Inhibă pofta de dulce.