Inul

  Semintele de - un superaliment care costa doar cativa lei pe zi si iti poate reduce nu doar riscul de moarte, ci si alte afectiuni care iti pot ameninta viata. Acestea pot sa aiba o culoare galben-aurie sau maro. Indiferent de culoare, semintele de in nu isi schimba valorile nutritionale.
Semintele de in merita sa fie pe primul loc pe lista celor mai eficiente alimente medicinale de pe pamant. Pentru doar cativa lei pe zi iti poti proteja organismul de zeci de afectiuni de sanatate care te pot costa si viata. 
 Semintele de in au calitati nutritionale importante. 
 2 lingurite de seminte sau 20 de grame au 54.7 % calorii reprezentand doar 3 procente din necesarul zilnic. Cu toate acestea sunt pline de substante nutritive importante continand: fibre alimentare, carbohidrati sanatosi, grasimi saturate si nesaturate, proteine, vitaminele B1, B3, B5 si B9, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu si zinc.
 Semintele de in au in compozitia lor de doua ori mai multi acizi Omega 3 comparativ cu pestele si in plus sunt bogate in vitamine, fibre, minerale, estrogeni.
 Semintele de in au o multime de beneficii pentru sanatate, sunt la indemana si extrem de nutritive.
 Informatii nutritionale
 Trei lingurite de seminte de in contin: 
  • Fibre: 8 g 
  • Acizi grasi Omega-3: 6,338 mg 
  • Proteine: 6 g 
  • Vitamina B1: 31% din doza zilnica recomandata 
  • Magneziu: 30% din doza zilnica recomandata 
  • Seleniu: 10 din doza zilnica recomandata 
  • Fosfor: 19% din doza zilnica recomandata 
Informatii nutritionale din perspectiva cantitativa, pentru a sublinia importanta lor pentru alimentatie ca sursa atat de macronutrienti cat si de micronutrienti, pe langa functia lor medicinala.
 Informatiile de mai jos sunt raportate la 1 cana (168 grame) de seminte de in intregi.
 Proteine si
amino acizi
Cantitati pe doza selectata % DZR
Proteine 30.7 g 61 %
Fosfor 1079 mg 108%
Potasiu 1366 mg 39%
Sodiu 50.4 mg 2%
Zinc 7.3 mg 49%
Cupru 2.0 mg 102%
Mangan 4.2 mg 208%
Seleniu 42.7 mcg 61%
Acizi grasi Cantitati pe doza selectata % DZR
Total grasimi                  70.8 g 109%
Grasimi saturate          6.2 g 31%
Grasimi                mononesaturate 12.6 g
Grasimi polinesaturate    48.3g
Acizi grasi omega 3  38325 mg
Acizi grasi omega 6  9931 mg
 Indiferent de ce alimente consumi de obicei, indiferent de posibilitatile materiale si alte astfel de criterii, oricine poate incorpora cu succes 2 linguri de seminte de in macinate in alimentatia sa. Un mic efort pentru un rezultat atat de mare. 
 
 Doza zilnică de semințe de in recomandată 
  • Copii: medicii pediatri nu recomandă depășirea a 3 lingurițe de semințe de in măcinate pe zi, mai ales din cauza efectului laxativ. 
  • Adulți: de la 3 la 6 lingurițe 
  • Femei însărcinate sau cele care alăptează: maximum 2 lingurițe de semințe de in pe zi, în cazul în care ele sunt absolut necesare. 
 Cum poti introduce semintele de in in alimentatia ta.
  Semintele de in folosite in fitoterapie, trebuie sa fie coapte si sa nu aiba un miros pregnant pentru ca, atentie semintele râncede sunt toxice.
  Daca semintele de in sunt macinate sunt mai bune sunt mult mai usor de asimilat si vom profita mai bine de avantajele lor terapeutice.
  Este mai indicat sa le macini acasa, inainte de a le consuma, si nu sa le cumperi gata macinate. Asta deoarece isi pierd mult mai repede proprietatile dupa ce sunt macinate. 
 Odată măcinate, acestea trebuie să fie consumate imediat. În caz contrar, își pierd multe dintre proprietăți. La scurt timp după ce interiorul, care este partea cea mai preţioasă din punct de vedere nutriţional a seminţei, este expus la lumină, oxidează şi îşi pierde mare parte dintre calităţile benefice. 
 Ele nu sunt nocive pentru sănătate în acest mod, dar devin inutile, întrucât și-au pierdut mare parte din proprietăți. 
 In aluatul prajiturilor – poti incorpora semintele de in in aluatul prajiturilor sau in painea de casa pe care le pregatesti. 
 In smoothie-uri si shake-uri – poti adauga seminte de in macinate pe loc in orice bautura pe care o prepari acasa. Acest superaliment va potenta calitatile nutritive ale oricarui smoothie. 
 In iaurt – pune 2 lingurite de seminte de in in iaurtul pe care il mananci la micul dejun sau pe post de gustare, insa ar fi de preferat sa fie introduse seara in iaurt si lasate in frigider peste nopate, pentru a facilita inmuierea lor.
 Beneficii:
 Alitatii perfecti in cura de slabire. 
 Semintele de in dau rapid senzatia de plin si de asemenea limiteaza asimilarea de grasimi in organism. Consumand in fiecare zi seminte de in se va reduce in mod considerabil nevoia de calorii fara sa ne privam organismul de minerale si de vitamine deoarece semintele sunt o sursa foarte buna de substante nutritive. 
 Un consum regulat de seminte de in va favoriza eliminarea din organism a tuturor toxinelor care rezulta din topirea grasimilor din corp. In general, o lingura sau doua de seminte de in pe zi este suficient. 
 Semintele de in sunt recomandate pentru diabetici. 
 Daca sunt consumate in fiecare zi ele echilibreaza foarte mult nivelul de zahar existent in sange. 
 Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au adăugat 10-20 de grame de pudră de semințe de in în dieta zilnică, timp de cel puțin o lună, au înregistrat scăderi de 8-20% ale glicemiei. 
 Semințele de in scad nivelul zahărului din sânge, asemenea medicamentelor antidiabetice, de aceea cumularea celor două poate duce la o scădere periculoasă a glicemiei. 
 Atenție, la folosirea medicamentelor care conțin glimepirid, gliburid, insulină, pioglitazon, rosiglitazonă, clorpropamid, glipizid, tolbutamid. 
 Semintele de in sunt foarte bune in smoothie sau presarate pe alimente cu indice glicemic ridicat, cum ar fi pastele sau cerealele. Acestea reduc carbohidratii de amidon si atenueaza cresterea zaharului in sange precum si a insulinei. 
  Atentie! Utilizarea semințelor de in sau a uleiului de in duce la scăderea zahărului din sânge.  
 Trebuie să fiți atenți în utilizarea acestor suplimente dacă aveți diabet sau orice altă afecțiune care vă afectează nivelul zahărului din sânge. 
  Semintele de in te ajuta sa ai o inima sanatoasa. 
 Daca ai probleme cu sistemul circulator semintele de in te ajuta sa scazi tensiunea si sa reduci colesterolul. De asemenea, poti preveni cheagurile de sange si vei scadea riscul de infarct si de Atac Vascular Cerebral. 
 Consumul de seminte de in imbunatateste dilatarea arterelor (brahiale) si reduce presiunea arteriala. 
 La nivelul sistemului cardiovascular, consumul regulat de semințe de in contribuie la: 
  •  subțierea sângelui prevenirea acumulării de plăci arteriale 
  •  protecția vaselor de sânge scăderea tensiunii arteriale reducerea valorii trigliceridelor 
  •  micșorarea răspunsului inflamator al organismului 
  •  scăderea riscului de atac cerebral 
  •  scad nivelul colesterolului: diminuează colesterolul, trigliceridele și ajută la fluidizarea sângelui.
  •  sunto importantă sursă de omega-3, reducând astfel problemele circulatorii si a bolilor cardiovasculare. 
 Semințele de in conțin și fitosteroli. Fitosterolii au o structură similară cu colesterolul, dar ajută la prevenirea absorbției colesterolului în intestine. Prin urmare, consumul de fitosteroli poate ajuta la reducerea nivelurilor de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) sau colesterol „rău” din organism. 
 Previn îmbătrânirea: proprietățile lor antioxidante previn îmbătrânirea celulară și acționează pozitiv în probleme ce țin de articulații, precum reumatismul, atrita și atroza. 
 Detoxifică organismul: elimină toxinele din intestine, datorită efectului lor laxativ. 
 Ajută la reducerea greutății corporale, datorită conținutului de fibre, care provoacă sațietate și regenerează flora intestinală. 
 Benefice in cazul bolilor de ficat – semintele de in protejeaza ficatul de boli, ba chiar sunt recomandate persoanelor care au probleme cu alcoolul. 
 Semintele de in ajuta si in digestie. Acesta ajuta cu mult la normalizarea tranzitului si iti dau o senzatie de satietate incetinind totodata si procesul de asimilare a gasimilor. Se pot consuma seara 2 lingurile de in cu apa. 
 Daca sunt consumate in mod regulat sunt un tratament foarte bun de dezintoxicare pentru tot organismul. 
 Se recomanda seminte de in in constipatie. O foarte buna metoda de folosire a semintelor de in pentru a trata constipatia consta in inmuierea lor timp de cateva ore. 
 Doza adultilor este de 5 grame de seminte care se pot macina in apa sau pot fi inmuiate si consumate cu apa de 3 ori in fiecare zi. 
 Uleiul de in are rolul de a preveni osteoporoza. Studiile arata ca uleiul mentine oasele in stare foarte buna crescand totodata nivelul de proteine care sunt implicate in formarea oaselor. 
 Semintele de in sunt foarte bune si in cazul in care ai colon iritabil
 Se pot consuma cate 2-3 pahare dintr-un macerat facut la rece din seminte de in inainte de mese. Preparatul are un foarte bun efect antiinflamator. 
 Semintele de in sunt perfecte si pentru bronsitele cronice. 
 Un expectorant foarte bun se va obtine din jumatate de lingurita de seminte macinate care se vor agita pentru 15 minute in paharul cu apa. 
 In final se vor strecura si se vor bea aproximativ 2 lingurite de 3-4 ori in fiecare zi. 
 
 Retete 
 Ceai de semințe de in 
 Mai întâi trebuie să macini seminţele de in, apoi adaugi o linguriţă din amestec la o cană de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară şi se îndulceşte cu miere de albine. 
 Se poate adăuga şi un praf de scorţişoară sau zeamă de lămâie, după gust. 
 Ceaiul preparat din semințele de in nu este recomandat femeilor gravide sau celor care alăptează. 
 Semințe de in cu iaurt 
 Prin înmuierea lor în iaurt sau apă, semințele își dublează volumul și devin mult mai ușor de digerat și asimilat de organism. 
 Se adaugă 1-2 lingurițe de semințe macinate într-un pahar cu iaurt, și se lasă 15-20 de minute. 
 Pentru detoxifierea cu semințe de in, micul dejun poate fi înlocuit cu un amestec din aceste două produse, pentru o perioadă de trei săptămâni, după cum urmează:
  •  Săptămâna I: 1 lingură faină de in și 120 g iaurt.
  •  Săptămâna a II-a: 2 linguri de faină de in și 120 g iaurt
  •  Săptămâna a III-a: 3 linguri de faină de in și 150 g iaurt
 Pentru facilitarea procesului de curățare se începe ziua cu un pahar de apă cu lămaie, la temperatura camerei, consumul pe timpul zilei a cel puțin 2 litri de apă. Această cură se ține o dată pe an. 
 
Pâine cu făină din semințe de in
  Ingrediente: 
  •  1 cană de făină din semințe de in (seminţe măcinate) 
  •  3 ouă 
  •  80 ml de apă 
  •  3 linguri ulei de masline 
  •  1 lingură praf de copt 
  •  1 linguriţă sare de mare
  Mod de preparare: 
 Amestecă într-un bol făina din semințe de in măcinate și celelalte ingrediente uscate. 
 Pentru un plus de gust, poți adăuga puțin oregano, iar dacă vrei o consisență mai crocantă și un gust mai bun poți adăuga semințe de pin, de floarea soarelui sau alt gen de semințe, după preferințe. 
 Apoi adaugă restul ingredientelor și amestecă bine până se omogenizează.
 Amestecă aluatul şi toarnă-l într-o formă din silicon pentru pâine sau într-o formă tapetată cu hârtie de copt. 
 Coace pâinea la 180°C timp de 20-25 minute. 
  Biscuiți sărați din făină integrală cu semințe de in  
 Ingrediente: 
  •  1 ou 50 g cașcaval 
  •  100 g făină integrală de grâu 
  •  30 g unt 
  •  2 linguri semințe de floarea-soarelui crude 
  •  2 linguri de semințe de in măcinate 
  •  1 lingură semințe de susan măcinate
  Mod de preparare: 
 Untul se topește și se lasă la răcit. 
 Cașcavalul se dă prin răzătoare și se amestecă cu untul topit, oul și semințele întregi și pe cele măcinate. Apoi se adaugă făina de grâu. 
 Aluatul astfel obținut se acoperă cu o folie alimentară și ține la frigider timp de 1 oră. 
 După ce îl scoți de la frigider, întinde aluatul și tăie-l cu ajutorul unei forme pentru biscuiți. 
 Transporta apoi totul într-o tavă tapetata cu hârtie de copt, înțeapă ușor aluatul cu o furculița sau o scobitoare și lasă tavă în cuptorul încălzit la 180 grade, până când biscuiții încep să se rumenească. 
 
  Uz extern 
 Măști pe bază de semințe de in 
 Mască pentru un ten curat: pisează o linguriță de semințe de in și amestecă pudra astfel obținută cu o linguriță de iaurt. 
 Întinde masca pe față și las-o să acționeze timp de 15 minute. Are efecte spectaculoase asupra tenului tern și ridat. 
 Mască pentru catifelarea tenului: prepară o mască din semințe de in puse la hidratat peste noapte apoi fierte, scurse și pasate la blender. 
 Pasta obținută se întinde pe față și pe gât și se lasă aproximativ 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă caldă. 
 Este ideală pentru orice tip de ten, dar și ca tratament rapid pentru iritațiile pielii. Poate fi folosită și pentru gomaj. 
 Mască pentru lifting facial: amestecă într-un vas, timp de câteva minute, o treime de cană de apă fiartă cu o lingură de semințe de in, apoi acoperă preparatul cu un prosop de hârtie și păstrează-l așa până seara. 
 Strecoară preparatul înainte de folosire și utilizează doar apa gelatinoasă densă în care semințele de in și-au lăsat substanțele nutritive. 
 După spălarea pielii, aplică soluția pe față și pe decolteu cu ajutorul unei dischete demachiante. 
 După uscarea primului strat, aplică încă unul și încă unul, până ajungi la cinci straturi. 
 La final, clătește pielea cu apă și aplică o cremă, un serum sau un ulei hidratant.
 Pentru rezultate vizibile, se recomandă măcar 12 aplicări. 
 Măști de păr pe bază de semințe de in 
 Pune la fiert într-un ibric cu 200 de ml de apă, timp de 5 minute, 30 de grame de semințe de in într-o sită deasă sau într-un instrument care să evite împrăștierea semințelor în apă (pliculeț de hârtie sau într-un instrument tip sită, sub formă de glob, folosit pentru prepararea ceaiului). 
 După fierbere și răcire (minimum o oră), lichidul – plin de mucilagiu lăsat de semințele de in – se va transforma într-un gel. 
 Adaugă peste el două linguri de zeamă de lămâie și câteva picături din uleiul tău esențial preferat, pentru aromatizare. 
 Amestecă bine ingredientele și masca pentru păr este gata. Dacă nu folosești întreaga cantitate, ea poate fi depozitată în frigider fără a-și pierde proprietățile, timp de o săptămână. 
 Prepară o mască din semințe puse la înmuiat peste noapte, apoi fierte, scurse și pasate cu blenderul. 
 Aceasta va menţine coafura în zilele cu umezeală sau vânt puternic pentru că sigilează umiditatea firului de păr, menținându-i forma. 
 Un alt beneficiu este că pasta stimulează creșterea firelor de păr, atunci când este utilizată la masajul scalpului. 
 
 Contraindicatii  
 Consumul semintelor de in trebuie evitat de catre femeile insarcinate sau care alapteaza. Inca nu se cunosc reactii adverse in cazul acestor persoane. 
 Tocmai din acest motiv, cel mai indicat este sa se evite consumul. 
 De asemenea, persoanele care prezinta hemoragii ale tubului digestive sau obstructii trebuie sa evite orice cura cu seminte de in. 
 Administrate intern, semintele de in pot sa reduca absorbtia substantelor din anumite medicamente, anuland astfel efectele acestora. 
 Antibiotice: – nu semințele de in influențează efectul antibioticelor, ci antibioticele anulează efectul semințelor de in, întrucât această clasă de medicamente distruge bacteriile de la nivelul intestinului responsabile cu descompunerea substanțelor conținute în semințele de in. Practic, cele două se pot administra concomitent, nu există contraindicații în acest sens, doar că efectele benefice pot întârzia să apară sau pot lipsi cu desăvârșire. 
 Consumul in exces a semintelor de in poate provoca diverse intoxicatii, constipatie, balonare si dureri de stomac.