Ficatul

  Detoxifierea ficatului si a vezicii biliare.
 Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman, îndeplinește peste 500 de funcții și este capabil de regenerare.  Principalul său rol este filtrarea și sortarea substanțelor toxice, prin urmare detoxifierea sa devine obligatorie, cu atât mai mult cu cât suntem expuși zilnic la poluare, iar alimentația zilelor noastre lasă mult de dorit. 
 Daca ficatul nu functioneaza corespunzator, intreg organismul nostru sufera.
 Asa cum implica si denumirea bolii, ficatul gras sau steatoza hepatica principala caracteristica este data de grasimile in exces depozitate in celulele hepatice (mai exact de trigliceride).
 Steatoza poate exista ca atare, ca o acumulare de grasime in hepatocit, dar poate fi insotita si de o inflamatie a ficatului si atunci este vorba despre o steatohepatita.
 Tratamentul ficatului gras.
  •  Scaderea in greutate la pacientii obezi sau supraponderali si crestera activitatii fizice la toti pacientii. Se recomanda scaderea in greutate de 0,5-1 kg/saptamana. Scaderea brusca in greutate poate duce la o agravare a steatozei hepatice si chiar a fibrozei.
  •  Tratamentul corect al diabetului si al dislipidemiei (al cresterii grasimilor in sange).
  •  Pacientii cu steatoza hepatica au un risc mai mare de deces prin boala cardiovasculara, astfel incat tratamentul acestor factori de risc cum sunt diabetul si dislipidemia este cu atat mai important.
  Detoxifierea ficatului și a vezicii biliare este un proces de curățare ce elimină toxinele din ficat, secrețiile bilei care nu au fost încă eliminate, nisipul și calculii biliari. 
  Pentru detoxifiere, trebuie să consumați o lingură de ulei de măsline extravirgin amestecat cu o linguriță de zeamă de lămâie pe stomacul gol. Aceste două substanțe stimulează vezica biliară, ajutând-o să elimine reziduurile acumulate în aceasta. 
 Tratamentul trebuie urmat pe stomacul gol în fiecare zi, timp de o lună. 
 Tratamentul se face cu 15 minute înainte de a lua micul dejun, (ideal, între 40 și 60 de minute). 
 În timpul tratamentului, pot apărea câteva simptome specifice detoxifierii, precum diareea sau scaunul abundent, gazele, oboseala, lipsa poftei de mâncare, greața, durerile de cap, mucusul, mirosul neplăcut al corpului, urina de culoare închisă sau urât mirositoare și erupțiile cutanate. 
 Aceste simptome sunt normale deoarece detoxifierea implică eliminarea toxinelor și a altor reziduuri care s-au acumulat în ficat din cauza alimentației nepotrivite, a tratamentelor medicamentoase, dulciurilor, alcoolului, fumatului sau a altor elemente. 
 Simptome sunt prezente doar în prima săptămână a detoxifierii și nu se manifestă la toți oamenii. 
  Pentru a contracara aceste simptome beți între două și patru pahare de apă cu lămâie pe zi.  
 Apa trebuie să fie la temperatura camerei deoarece în acest mod vă ajutați organismul să elimine toxinele. 
  Cum ajutăm un ficat gras
 Alimente valoroase pentru ficat
acizi grași omega 3 
semințe de in măcinate,
nuci, 
soia. 
 Putere mare de detoxifiere au urmatoarele: grepfrut, ceai verde, struguri, pepene, fructe de pădure, citrice, ceapă, mere, avocado, sfeclă roșie, morcovi, usturoi, anghinarea, ridichea neagra, papadia, rozmarinul, cicoarea salbatica, tintaura, curcuma, trifoiul de balta. 

 Rețete care ajută la detoxifierea ficatului:  
 Singurele plante din lume recunoscute ca fiind eficiente în refacerea structurii normle a ficatului – element esenţial în vindecarea cirozei – sunt aloe şi anghinarea.
 
- Apa de stafide
  Stafidele sunt o bogată sursă naturală de minerale şi vitamine, însă şi mai bogată este apa în care au fost înmuiate, acest lucru se datorează faptului că zahărul este redus spre zero, ceea ce te ajută să obţii un remediu naturist, foarte bun pentru ficat. 
 Consumul de stafide, dimineaţa pe stomacul gol, te ajută la îngrijirea inimii, scade nivelul trigliceridelor, elimină colesterolul rău şi previne indigestia şi constipaţia. 
 Refluxul gastroesofagian, problemele digestive, balonarea sau durerea în zona ficatului sunt primele semnale care te vor anunţa într-un mod, nu tocmai plăcut, că organismul tău are nevoie să elimine toxinele. Dacă bem apă de stafide timp de patru zile, consecutiv, o dată pe lună, vei ajuta ficatul să funcţioneze la capacitatea sa, iar tu te vei simţi mult mai bine şi plin de viaţă. 
  Ingrediente:
  • 2 căni cu apă 
  • 150 grame de stafide
 Preparare: 
  Caută stafide mai închise la culoare și care să nu fie nici prea tari, nici prea moi. Alege stafide întregi și asigură-te că sunt curate. Spală stafidele și pune-le deoparte.
 Pune la fiert două căni cu apă.
 Adaugă stafidele și lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute. Este foarte simplu. Însă procedeul nu se încheie aici. 
 Trebuie să lași stafidele la înmuiat în apă și peste noapte.
 În dimineața zilei următoare, strecoară apa și lasă deoparte stafidele. 
 Încălzește puțin din acest lichid delicios pentru a-l putea consuma. 
 După un sfert de oră spala bine stafidele pe care le punem din nou într-o cană, peste care turnăm apă fiartă şi răcită şi se va lăsa până a doua zi dimineaţă.
 Poți să îl bei cald sau fierbinte, dar cel mai important lucru este să îl consumi pe stomacul gol, imediat după ce te trezești. 
 Așteaptă apoi încă 30-35 de minute înainte de a servi micul dejun. 
 Alte recomandări 
 Este bine să repeți acest remediu pentru câteva zile consecutive, iar seara lasă băutura pregătită pentru a putea fi servită imediat după trezire.
 
 - Bautura miraculoasa care detoxifica ficatul, combate colesterolul si kilogramele in plus!  
Pentru prepararea bauturii, ai nevoie de:
  •  1,5 l apa
  •  3 legaturi de patrunjel
  •  1 kg de lamai
  •  un varf de cutit de bicarbonat de sodiu 
Preparare 
 Spală bine lămâile,după care ţine-le în apă caldă cu bicarbonat de sodiu o jumătate de oră, apoi,fierbe 1,5 litri de apă,las-o să se mai răcească,după care adaugă pătrunjelul tăiat şi lămâile cu coajă. 
 Compoziţie se ţine la frigider 24 de ore,după care se amestecă în blender. 
 Pentru combaterea colesterolului şi arderea depozitelor de grăsime,se iau câte 100 ml din această băutură în fiecare zi. 
 
  - Sucul de aloe vera 
 Ingrediente: 
  •  2 frunze de aloe vera, 
  •  1 lămâie, câteva frunze proaspete de mentă, 
  •  1 lingură de turmeric (5 grame),
  •  500 ml de apă. 
 Mod de preparare: 
 Curăță frunzele de aloe vera cu un cuțit și extrage pulpa.
 Într-un vas, adaugă pulpa de aloe vera, sucul de lămâie, menta, turmericul și apa.  
 Amestecă ingredientele cu mixerul timp de câteva minute până obții un suc omogen. 
 Consumă această băutură în fiecare dimineață, pe stomacul gol, timp de 5 zile consecutiv. Poți face această cură în fiecare lună, timp de cinci zile. 
 
 - Apa calda cu lamaie stimuleaza ficatul sa produca enzime 
Un mod foarte simplu de a ne detoxifia ficatul este sa bem apa calduta cu lamaie, in fiecare dimineata. Nu este limonada, asa ca nu adauga zahar sau alt ingredient. Trebuie sa folosesti doar apa purificata si o doza sanatoasa de suc de lamaie. 

Lamaie cu miere 
   Ajută atât în hepatite, cât si în pre-ciroze, datorita faptului ca stimuleaza refacerea tesuturilor hepatice. Mai mult, consumul de lamâie are efecte calmante în crizele hepato-biliare acute. 
   Ingrediente: 
• 2 lingurite de miere de albine 
• 3 felii de lamâie 
• 1 cana cu ceai de anghinare 
   Mod de administrare:
 Se ia 1 lingurita de miere de albine pe nemâncate, apoi se consum&a 3 felii de lamâie proaspat taiate, si din nou se ia înca 1 lingurita de miere. Se stă în repaos 30 de minute, apoi se bea ceaiul de anghinare. 

Ceai de anghinare 
 Ceaiul de anghinare este foarte eficient pentru a combate stările de rău apărute în urma meselor copioase.
 Această plantă regenerează ficatul, reduce colesterolul și elimină toxinele din organism. 
 La o cană de 250 de ml de apă fierbinte se adaugă o lingură de anghinare.
 Acoperă cana timp de 15 minute, după care poți consuma ceaiul. 
 Recomandat este să îl bei pe stomacul gol. 

Suc de legume si fructe 
 In fiecare zi se bea 250 ml de suc facut din sfecla rosie, morcov, radacina de patrunjel, ridichie neagra, telina si mere. 
 El ajuta la detoxifiere, protejarea ficatului de agentii externi si intareste sistemul imunitar.  

Radacina de brusture 
 Aceasta planta este una din cele mai eficiente in detoxifierea ficatului. 
 Brusturele ajuta digestia, stimuleaza functiile ficatului si ale pancreasului, amelioreaza gazele intestinale, are efect laxativ si ajuta in curatarea sangelui.
  Se poate consuma ceai, rădăcină proaspătă, pulbere de rădăcină uscată, ulei de brusture sau extract de brusture.
 În ceea ce privește ceaiul de brusture, două căni pe zi sunt considerate sigure.
 Se toarnă 250 ml apă peste o linguriță de rădăcină de brusture mărunțită, se lasă 15 minute, după care se strecoară și se bea neîndulcit.
 
 - Ceaiul de galbenele 
 Ceaiul de galbenele ajuta la detoxifierea sangelui si a ficatului si are efecte antiinflamatorii. 

Suc de lămâie şi sfeclă roşie 
 6 tulpini de ţelină, o jumătate de lămâie, 1 sfeclă roşie, 1 cană coriandru, 1 bucăţică ghimbir proaspăt ras. 
 Se procesează toate ingredientele într-un storcător. 
 Sucul se serveşte imediat. 

Suc de morcovi şi sfeclă roşie 
  2 morcovi, 2 bucăţi sfeclă roşie, 1 lămâie, 1 bulb de molură (fenicul).  
 Se procesează toate ingredientele într-un storcător. 
 Sucul se consumă imediat sau se poate păstra la frigider timp de 24 de ore. 
 8. Suc de portocale şi ţelină 
 2 portocale fără coajă, 1 lămâie fără coajă, o jumătate de ţelină, o jumătate de cană cu pătrunjel. 
 Se procesează toate ingredientele în blender si se consumă imediat. 

  Băutură detoxifiantă pentru ficat și pancreas 
 Ingrediente necesare 
 Pentru prepararea băuturii,ai nevoie de 350 ml de apă fiartă și 1 lingură și jumătate de fulgi de ovăz. 
 Mai întâi,spală fulgii de ovăz,după care pune-i într-un pahar,apoi toarnă peste ei apa fiartă. 
 Se lasă amestecul la infunzat peste noapte,dar nu ma mult de 12 ore. 
 Se bea câte un pahar din această băutură în fiecare dimineață și seară,înainte de a mânca. 
 Este de preferat să încălzești puțin băutura,înainte de a o consuma. 
 Pe lângă faptul că elimină toxinele de la nivelul ficatului și pancreasului, această băutură regleaza nivelul colesterolului din corp și combate constipația. 

 Ridichea neagra 
 Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului, iar ridichea neagra poate imbunatati functiile acestuia in mod surprinzator. 
 Aceasta este bogata in vitamina B1, B6, B12, vitamina C, precum si in minerale (calciu, magneziu), ce faciliteaza fluxul bilei si mentin sanatatea sistemului digestiv.
 Prin efectul detoxifiant, leguma ajuta ficatul sa functioneze in parametri optimi si asista secretia hepatica a bilei. 
 Unul dintre beneficiile importante ale ridichei negre este reprezentat de participarea activa la metabolizarea grasimilor din organism. 
 Pe langa mentinerea sanatatii ficatului, aceasta imbunatateste circulatia si metabolismul. 
 Ficatul absoarbe colesterolul inainte de a fi depozitat in celulele adipoase (grasime) si la nivelul peretilor vaselor de sange. 
 Filtreaza impuritatile si metabolizeaza grasimile. Acest proces se repeta si evita acumularea de grasimi. 
 Prin urmare, ridichea neagra impiedica formarea colesterolului si scade riscul de aparitie a infarctului miocardic.

  Salata de sfecla rosie 
 Ingrediente: 
- 2 cepe 
- 2 sau 3 sfecle 
- otet 
- ulei de masline 
- sare 
 Inainte de toate, cureti sfecla, dupa care o vei pune la fiert in apa cu sare. 
 Dupa ce fierbe, taie sfecla in bucati mici pe care le vei pune apoi intr-un bol. 
 Dupa aceea poti taia ceapa in bucati mici care vor fi amestecate cu sfecla fiarta.
 Apoi poti adauga otetul, uleiul de masline si putina sare, dupa gust. 
 Lasa salata timp de o ora inainte de a o consuma.