Daca ficatul nu functioneaza corespunzator, intreg organismul nostru sufera.
- Scaderea in greutate la pacientii obezi sau supraponderali si crestera activitatii fizice la toti pacientii. Se recomanda scaderea in greutate de 0,5-1 kg/saptamana. Scaderea brusca in greutate poate duce la o agravare a steatozei hepatice si chiar a fibrozei.
- Tratamentul corect al diabetului si al dislipidemiei (al cresterii grasimilor in sange).
- Pacientii cu steatoza hepatica au un risc mai mare de deces prin boala cardiovasculara, astfel incat tratamentul acestor factori de risc cum sunt diabetul si dislipidemia este cu atat mai important.
Pentru detoxifiere, trebuie să consumați o lingură de ulei de măsline extravirgin amestecat cu o linguriță de zeamă de lămâie pe stomacul gol. Aceste două substanțe stimulează vezica biliară, ajutând-o să elimine reziduurile acumulate în aceasta.
Tratamentul trebuie urmat pe stomacul gol în fiecare zi, timp de o lună.
Tratamentul se face cu 15 minute înainte de a lua micul dejun, (ideal, între 40 și 60 de minute).
În timpul tratamentului, pot apărea câteva simptome specifice detoxifierii, precum diareea sau scaunul abundent, gazele, oboseala, lipsa poftei de mâncare, greața, durerile de cap, mucusul, mirosul neplăcut al corpului, urina de culoare închisă sau urât mirositoare și erupțiile cutanate.
Aceste simptome sunt normale deoarece detoxifierea implică eliminarea toxinelor și a altor reziduuri care s-au acumulat în ficat din cauza alimentației nepotrivite, a tratamentelor medicamentoase, dulciurilor, alcoolului, fumatului sau a altor elemente.
Simptome sunt prezente doar în prima săptămână a detoxifierii și nu se manifestă la toți oamenii.
Pentru a contracara aceste simptome beți între două și patru pahare de apă cu lămâie pe zi.
- 2 căni cu apă
- 150 grame de stafide
Caută stafide mai închise la culoare și care să nu fie nici prea tari, nici prea moi. Alege stafide întregi și asigură-te că sunt curate. Spală stafidele și pune-le deoparte.
- 1,5 l apa
- 3 legaturi de patrunjel
- 1 kg de lamai
- un varf de cutit de bicarbonat de sodiu
- 2 frunze de aloe vera,
- 1 lămâie, câteva frunze proaspete de mentă,
- 1 lingură de turmeric (5 grame),
- 500 ml de apă.
Curăță frunzele de aloe vera cu un cuțit și extrage pulpa.
Într-un vas, adaugă pulpa de aloe vera, sucul de lămâie, menta, turmericul și apa.
Amestecă ingredientele cu mixerul timp de câteva minute până obții un suc omogen.
Consumă această băutură în fiecare dimineață, pe stomacul gol, timp de 5 zile consecutiv. Poți face această cură în fiecare lună, timp de cinci zile.
- Lamaie cu miere
Ajută atât în hepatite, cât si în pre-ciroze, datorita faptului ca stimuleaza refacerea tesuturilor hepatice.
Mai mult, consumul de lamâie are efecte calmante în crizele hepato-biliare acute.
Ingrediente:
• 2 lingurite de miere de albine
• 3 felii de lamâie
• 1 cana cu ceai de anghinare
Mod de administrare:
Se ia 1 lingurita de miere de albine pe nemâncate, apoi se consum&a 3 felii de lamâie proaspat taiate, si din nou se ia înca 1 lingurita de miere. Se stă în repaos 30 de minute, apoi se bea ceaiul de anghinare.
Ceaiul de anghinare este foarte eficient pentru a combate stările de rău apărute în urma meselor copioase.
La o cană de 250 de ml de apă fierbinte se adaugă o lingură de anghinare.
Acoperă cana timp de 15 minute, după care poți consuma ceaiul.
Recomandat este să îl bei pe stomacul gol.
- Suc de legume si fructe
In fiecare zi se bea 250 ml de suc facut din sfecla rosie, morcov, radacina de patrunjel, ridichie neagra, telina si mere.
El ajuta la detoxifiere, protejarea ficatului de agentii externi si intareste sistemul imunitar.
Aceasta planta este una din cele mai eficiente in detoxifierea ficatului. Brusturele ajuta digestia, stimuleaza functiile ficatului si ale pancreasului, amelioreaza gazele intestinale, are efect laxativ si ajuta in curatarea sangelui.
Ceaiul de galbenele ajuta la detoxifierea sangelui si a ficatului si are efecte antiinflamatorii.
- Suc de lămâie şi sfeclă roşie
6 tulpini de ţelină, o jumătate de lămâie, 1 sfeclă roşie, 1 cană coriandru, 1 bucăţică ghimbir proaspăt ras.
Se procesează toate ingredientele într-un storcător.
Sucul se serveşte imediat.
- Suc de morcovi şi sfeclă roşie
2 morcovi, 2 bucăţi sfeclă roşie, 1 lămâie, 1 bulb de molură (fenicul).
Se procesează toate ingredientele într-un storcător.
Sucul se consumă imediat sau se poate păstra la frigider timp de 24 de ore.
8. Suc de portocale şi ţelină
2 portocale fără coajă, 1 lămâie fără coajă, o jumătate de ţelină, o jumătate de cană cu pătrunjel.
Se procesează toate ingredientele în blender si se consumă imediat.
Băutură detoxifiantă pentru ficat și pancreas
Ingrediente necesare
Pentru prepararea băuturii,ai nevoie de 350 ml de apă fiartă și 1 lingură și jumătate de fulgi de ovăz.
Mai întâi,spală fulgii de ovăz,după care pune-i într-un pahar,apoi toarnă peste ei apa fiartă.
Se lasă amestecul la infunzat peste noapte,dar nu ma mult de 12 ore.
Se bea câte un pahar din această băutură în fiecare dimineață și seară,înainte de a mânca.
Este de preferat să încălzești puțin băutura,înainte de a o consuma.
Pe lângă faptul că elimină toxinele de la nivelul ficatului și pancreasului, această băutură regleaza nivelul colesterolului din corp și combate constipația.
Salata de sfecla rosie
Ingrediente:
- 2 cepe
- 2 sau 3 sfecle
- otet
- ulei de masline
- sare
Inainte de toate, cureti sfecla, dupa care o vei pune la fiert in apa cu sare.
Dupa ce fierbe, taie sfecla in bucati mici pe care le vei pune apoi intr-un bol.
Dupa aceea poti taia ceapa in bucati mici care vor fi amestecate cu sfecla fiarta.
Apoi poti adauga otetul, uleiul de masline si putina sare, dupa gust.
Lasa salata timp de o ora inainte de a o consuma.